A lakástüzek megelőzhetők!

2021.12.17


Egy átlag háztartásban, a lakásban található tárgyak elég nagy tűzterhelést jelentenek. Ez azt jelenti, hogy a tűz kialakulásától egy szoba lángba borulásáig kb. 5 perc elegendő.

Ezért nagyon fontos, hogy időben észleljük a tüzet, de még fontosabb, hogy lehetőség szerint előzzük azt meg. A legtöbb lakástűz emberi mulasztásra, gondatlanságra, vagy szándékosságra vezethető vissza.

Ha a szándékos tűzokozást nem tekintjük, akkor a konyhai tűzesetek teszik ki a lakásban történt esetek 43 százalékát.

a kép forrása: https://tolna.katasztrofavedelem.hu

Melyek a leggyakoribb tűz kiváltó okok?

A konyhában tűzhelyen fövő ételt ne hagyjuk felügyelet nélkül, különösen a bő zsírban, olajban készülő ételeket. A kifutó zsiradék azonnal lángra kap, és a konyhák zsúfolt bútorozottsága a tűz továbbterjedésére jó lehetőséget biztosít.

Elektromos készülékek tüzei

Sajnos még mindig sokan nincsenek tisztában azzal, milyen veszélyeket rejt magában, ha nem megfelelő készüléket használunk, vagy nem megfelelően méretezzük elektromos hálózatunkat.

FONTOS - Elektromos berendezés tüzét és forró olajat vízzel oltani tilos!

A gázégő lángjának az elektromos tűzhely lapjának intenzív hője lángra boríthatja az odalógó konyharuhát, konyhakesztyűt, de akár a tűzhelynél tevékenykedő ember lógó ruházatát is. Ha megtörtént a baj, az égő ruhaneműt vízzel elolthatjuk.

a kép forrása: https://tolna.katasztrofavedelem.hu

Előfordult, hogy háztartási gépünk működése során rendellenességet tapasztalunk. (pl.: a vezeték, a csatlakozó dugó jelentős felmelegedése, füst tapasztalása a készülék belsejéből, stb.)

Az elektromos hálózatra kapcsolt készülékek esetében akár mechanikai, akár elektromos meghibásodás tűzhöz vezethet. Az ilyen készüléket ne használjuk tovább, az elektromos hálózatról válasszuk le, és hívjunk szerelőt.

Melyek a leggyakoribb tűz kiváltó okok?

A meggyújtott gyertyát, mécsest ne hagyjuk magára még rövid időre sem. Az adventi koszorúkon és fenyőfákon meggyújtott gyertyák még felügyelet mellett is veszélyt hordoznak magukban. Az idő múlásával és a növényi részek száradásával ez a veszély hatványozódik.

A dohányzás egyre kisebb százalékban, de még mindig dobogós helyezettként szerepel a tűzkárstatisztikában. Kellő odafigyeléssel ezek az esetek megelőzhetők (pl.: ágyban történő dohányház mellőzése).

a kép forrása: https://tolna.katasztrofavedelem.hu

Mit csináljunk a megelőzés érdekében?

A lakásfelújítások során a hegesztés, a fémek vágása, csiszolása során keletkező megbúvó szikrák még órák múlva is okozhatnak tüzet. Ez ellen takarítással, nedves rongyokkal védekezhetünk.

Jogszabályi előírás, hogy a villamos hálózatot felül kell vizsgáltatni, mely alól a lakások sem kivételek. A méréssel történő vizsgálat fényt derít a nem látható, érzékelhető hibákra is, melyek így kijavíthatóvá válnak.

A karácsonyfa és a gyertya kombinációja kifejezetten veszélyes. A száraz tűlevelek és ágak erősen gyúlékonyak, egy percen belül az egész fenyőfa lángra lobbanhat. A legrosszabb, hogy általában alig marad időnk a reagálásra. A száraz részek begyulladása után a tűz hamar eléri az ágak és tűlevelek belsejében található illóolajokat és cellulózt - a fa tulajdonképpen felrobban.

Mit csináljunk?

Ha időben észrevesszük a tüzet, megpróbálkozhatunk annak oltásával. Csak és kizárólag kis terjedelmű tűznél, ahol még testi épségünk nincs veszélyben! Ha valamely bútordarab, vagy szövet lángra kap próbálkozhatunk vízzel oltással, illetve egy vastag pokróccal is letakarhatjuk, így el tudjuk fojtani az oxigéntől.

Forrás: lakástüzek (katasztrofavedelem.hu)


© 2024 munkabiztonsag-tuzbiztonsag.hu
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!