Orvosi vizsgálatok rendje


Kinek a felelőssége az orvosi vizsgálat megléte?

Minden esetben a munkáltató felelős azért, hogy munkavállalói a számukra szükséges orvosi alkalmassági vizsgálatokon részt vegyenek. A munkavállalóknak orvosi vizsgálaton való részvételük kötelező és a munkába állás feltétele. Azok a munkavállalók, akik nem rendelkeznek érvényes orvosi alkalmassági vizsgálattal, munkavédelmi szempontból alkalmatlanok a munkavégzésre.

Mikor kell orvosi vizsgálaton részt venni?

Az orvosi vizsgálatok között három fajtát különböztetünk meg.

  • előzetes orvosi vizsgálat
  • időszakos orvosi vizsgálat
  • soron kívüli orvosi vizsgálat

Mit jelentenek ezek a vizsgálatok?

Előzetes orvosi alkalmassági vizsgálaton minden új munkavállalónak részt kell vennie a munkakörének megfelelően, munkába állás előtt.

Időszakos orvosi alkalmassági vizsgálaton rendszeresen, az üzemorvos által meghatározott időközönként kell részt venni. Ezt a rendszerességet az üzemorvos határozza meg a munkakörtől függően (félév, 1 és, 2 év, 3 év, stb.)

Soron kívüli orvosi alkalmassági vizsgálaton akkor kell részt venni, ha a munkavállaló egészségi állapota feltehetően olyan mértékben megváltozott, hogy munkakörét nem tudja 100 %-osan ellátni. Ilyen eset lehet sérülés, betegség miatti tartós legyengülés, vagy bármi olyan esemény, amely az adott munkakör egészséget nem veszélyeztető és biztonságos ellátását veszélyeztetné.


© 2024 munkabiztonsag-tuzbiztonsag.hu
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!