Égető probléma - Hogyan változtatják meg a munkánkat a szélsőséges hőmérsékletek?

2024.03.17

A nyaranta jelentkező szélsőségesen forró időjárás számos országban okoz nehézségeket az emberek mindennapjaiban. A sokakat kínzó kánikula a munka világára is hatással lehet., beleértve az irodák kialakítását, a munkakörülményeket és a jogszabályokat is. 

Mivel az előrejelzések szerint az klímaváltozás miatt egyre többször kell majd szembenéznünk a szélsőséges időjárással, változni fog az emberek életmódja, ez pedig a munka világát is érinteni fogja. A dolgozóknak tudniuk kell, hogy mi várhat rájuk, a munkahelyeknek pedig meg kell védeniük őket – írja a BBC cikke.

Munka a szabadban és a zárt térben

A munkahelyi változások a szakértők szerint két kategóriába sorolhatók. Az első a szabadtéri és nem hűtött környezetek – ilyen például a mezőgazdaság vagy a gyártás -, ahol a magas hőmérsékletet nem tudják szabályozni. 2022-ben egy madridi utcaseprő hőgutában halt meg, miután szélsőséges forróságban dolgozott. A tudósok szerint a legnagyobb változások valószínűleg az ilyen típusú munkakörnyezetekben fognak bekövetkezni a dolgozók védelme érdekében. "A hőségben a szabadban végzett munka rövidebb műszakokat igényel majd, több szünettel, és több éjszakai munkával" - mondja John P Abraham, az amerikai St Thomas Egyetem mérnöki karának professzora.

Abraham szerint a nem hőmérséklet-szabályozott környezetben dolgozó munkavállalók számára a légkondicionált helyiségek jelenthetnek majd megoldást, és a munkáltatóknak szüneteket kell majd beiktatniuk a munkavállalók számára. A beltérben vagy hűtött környezetben dolgozó munkavállalók nagyobb biztonságban lehetnek, de nekik is számolniuk kell a munkarendjük megváltozásával. "Az olyan korszerű munkarendek, mint a távmunka és a hibrid munka, hasznosnak bizonyulnak a hőhullámok idején" - mondja Mansoor Soomro, a fenntarthatóság és a nemzetközi üzleti élet, a vezetés, a menedzsment és a humán erőforrás területén vezető oktató. Ezek a dolgozók már most is úgy alakítják át a munkarendjüket, hogy korábban kezdenek és még a forróság tetőzése előtt befejezik a munkát - Soomro előrejelzése szerint ez egyre jellemzőbb lesz.

A munkáltatók szerepe

A munkáltatók új intézkedések vezethetnek be a dolgozók számára. Soomro szerint egyes vállalatok időszakos hőségkockázat-értékeléseket végeznek, hogy azonosítsák a kiugró hőmérsékletnek leginkább kitett csoportokat, köztük az idősödő munkaerőt, a várandósokat és a fogyatékkal élő munkavállalókat. "Ezeknek az embereknek aztán lehet juttatásokat és további ösztönzőket adni, ha szükségük van rá" - mondja. Várakozásai szerint a szélsőséges hőség fennállásával egyre több munkáltató végez majd ilyen ellenőrzéseket.

A szakértő szerint a vállalatok egyre gyakrabban hajtanak majd végre konkrét, a hőséggel kapcsolatos egészségügyi és jóléti kezdeményezéseket. Ezek közé tartozhatnak a hőstressz kezeléséről szóló képzések vagy fitnesz- és táplálkozási tervek, amelyek segítenek a munkavállalóknak alkalmazkodni a hőséghez.

Az infrastrukturális beruházások szintén kulcsfontosságúak lesznek. "A vállalatok befektetnek a hőálló munkakörnyezet kialakításába, ami magában foglalja a jobb légkondicionáló rendszerrel ellátott, fenntartható épületinfrastruktúrát" - mondja Soomro.

A munkanapok megváltoztatása az éghajlatváltozásra reagálva a vezetők számára üzleti szempontból is ésszerű. "A hőség okozta kellemetlenségek csökkenthetik a munkateljesítményt és a termelékenységet" - mondja Soomro. Hasonlóképpen, a vállalatok a lehető legnagyobb mértékben el akarják kerülni a hőséggel összefüggő egészségügyi problémák következményeit. "A munkavállalók számára hátrányt jelent, hogy betegek, kiesnek a munkából, és a családi életükre is hatással lehet. A munkáltatóknak a termelékenység csökkenésével és a jogi viták következményeivel is szembe kell nézniük"

Vannak országok, ahol már konkrét intézkedéseket is bevezettek: miután az országban az eddigi legmelegebb április volt, Spanyolország új törvényeket jelentett be mind a vállalkozások tulajdonosai, mind a munkavállalók számára. Az aszály által sújtott vállalatoknak nyújtott pénzügyi támogatás mellett az új jogszabály kimondja, hogy amikor az időjárási körülmények elérik a narancssárga (jelentős kockázat) vagy a piros (extrém kockázat) szintet, a munkáltatóknak változtatniuk kell a dolgozók munkakörülményein, például a tervezett munkaidő csökkentésével.


Forrás: Égető probléma - Hogyan változtatják meg a munkánkat a szélsőséges hőmérsékletek?- HR Portál (hrportal.hu)

© 2024 munkabiztonsag-tuzbiztonsag.hu
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!