Mivel menthető meg az árukészlet nagy része?

2022.01.29

Az elmúlt időszak néhány hazai tűzeseténél a korom miatt a teljes árukészletet meg kellett semmisíteni. Nem volt elég a tűzkár, még a megsemmisítés, ártalmatlanítás költségei is jelentkeztek. Hogyan csökkenthetők az ilyen károk? Egy francia vizsgálatban erre is kíváncsiak voltak. Meglepő eredményre jutottak!


4300 m2-es üzlet

A Francia Tűzvédelmi Szakmai Szövetség (FFMI) valósméretű tűztesztekkel és számítógépes szimulációkkal egy átfogó, a hő- és füstelvezetés legújabb eredményeit összegző vizsgálatot végeztek. Ennek részeként vizsgáltak egy áruval teljesen feltöltött 4300 m2-es kereskedelmi létesítményt. Ebben az épületben 20 darab természetes tetőtéri hő- és füstelvezető és egy 528 sprinklerfejjel ellátott beépített vízzel oltó berendezés szolgálta a védelmet.

Amint az ismert a hazai és persze a francia szabályozás is az életvédelmi célokat (menekülés, mentés) az értékvédelmi (működés, tulajdon, berendezés, piacvesztés, optimalizálás) célok elé helyezi. Ebből jó levezethetők beépített tűzvédelmi berendezések prioritásai:

Életvédelem

  • gyors riasztás
  • menekülés, mentés életfeltételeinek biztosítása - füstszegény levegőréteg

Vagyonvédelem

  • tűz észlelési idejének csökkentése
  • oltási beavatkozás megkezdési idejének csökkentése
  • a beavatkozás életfeltételeinek biztosítása
  • a hő- és füstterhelés csökkentése

Ezek közül a vastagon szedettek a hő- és füstelvezetés eredményei.

A valós tűz és a szimuláció két, egymással szorosan együtt élő, tűzvédelmi tévhitet is megcáfolt:

  • Az egyik ilyen tévhit, hogy "A sprikler által lehűtött füstgázok megakadályozzák a termikus feláramlást", azaz romlik a hő-és füstelvezetés hatásfoka.
  • A másik tévhit, hogy "a HFR akadályozza a sprinklert a tűz és az oxigén kiszorításában", azaz romlik a sprinkler hatásfoka.

Mennyi korom vezethető el?

Már korábbi kutatásokban Covelli és társai valós méretű tesztjei cáfolták ezeket a tévhiteket. Vizsgálataik igazolták, hogy a célzott füstelvezetés a sprinklerezett és a védelem nélküli terekben is nélkülözhetetlen, persze az együttműködés tervezésekor mindkét funkciót figyelembe kell venni. A kérdés, hogyan?

Az említett 4300 m2-es kereskedelmi létesítménynél, ahol 20 füstelvezető és 528 sprinklerfej működött együtt, a francia kutatók a tűz során keletkezett korom elvezetését is mérték.

A fő megállapításuk a korom elvezetésének hatékonyságára: Minél korábban nyitják a természetes füstelvezető szerkezeteket (a sprinkler előtt), annál kevesebb korom halmozódik fel a helyiségben.

A felhalmozódott korom mennyiségének alakulása

Füstelvezetők nyitása a sprinkler előtt = kevesebb korom

(szürke - füst, vörös - hő)

A termikus terhelés drasztikusan csökken

Méréseik és szimulációik eredménye az igazán meglepő. A hő- és füstelvezetők gyors nyitásával a korom akár 80%-a elvezethető!

Ennek az árukészlet megmentésében jelentős vagyonvédelmi hatása van, miközben a kisebb hőterhelés jelentősen csökkenti az épületszerkezetek károsodását, a műanyagtermékek égése során a nagyságrenddel kevesebb oltóvíz hatására kevesebb korrozív sósavgáz keletkezik. Közben lényegesen kevesebb dekontaminált oltóvíz felfogatásáról és mentesítéséről kell gondoskodni.


forrás: Védelem online (vedelem.hu)


© 2024 munkabiztonsag-tuzbiztonsag.hu
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!