Munkaügyi ellenőrzés: mire számíthat, ha jönnek az ellenőrök?

2023.03.04

Akár több millió forintos munkaügyi bírsághoz, a vállalkozást elmarasztaló határozathoz is vezethet a jogszerűtlen foglalkoztatás. A legutóbbi adatok szerint azonban sokan reszkíroznak, hiszen nemzetgazdasági szinten minden nyolcadik munkavállalót feketén foglalkoztatnak. A jogszerűen foglalkoztató munkáltatókat nem fenyegeti veszély a foglalkoztatás-felügyeleti ellenőrzés során.

A foglalkoztatás-felügyeleti ellenőrzés általában munkavállalói panaszra, vagy közérdekű bejelentésre indul. A munkakörülményeket a kormányhivatalok felügyelik, innen indulnak a hatósági ellenőrzések. A hatóság az eljárás során helyszíni ellenőrzést, iratvizsgálatot, és tanú meghallgatást is tart.

Mit vizsgál a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság?

A szakemberek első sorban azt vizsgálják, be vannak-e jelentve a munkavállalók, rendelkeznek-e munkaszerződéssel, annak tartalmi és formai kritériumai megfelelők-e. Az ellenőrzés azonban minden más foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt is feltár, tehát például a megbízási szerződéseket is átnézik a szakemberek.

Külön ellenőrzik, hogy a dolgozók megfelelnek-e az életkori követelményeknek és elégséges mértékben tájékoztatták-e őket. További figyelmet fordítanak a nőkkel, fiatalokkal és megváltozott munkaképességű dolgozókkal, a kölcsönzött munkaerővel kapcsolatos speciális szabályok betartására. Vizsgálják a pihenőidővel kapcsolatos gyakorlatot, és azt is, hogy a munkabért rendesen megkapja-e a munkavállaló. Adott esetben a foglalkoztatás megszűnésével kapcsolatos papírmunkát, adminisztrációt is megvizsgálják. Szintén ellenőrzik a szabályoknak való megfelelést azoknál a vállalkozásoknál, amelyek korábban foglalkoztatást elősegítő támogatásban részesültek. Fontos tudnivaló, hogy a foglalkoztatás-felügyelet nem csak a cégeket, de az egyéni vállalkozásokat is ellenőrizheti.

Következményekkel jár

Amennyiben a hatóság jogsértést tár fel, munkaügyi bírságot szabhat ki a vállalkozásra – aminek mértéke a több millió forintot is elérheti –, illetve a helyzet rendezésére irányuló határozatot hozhat. Ebben akár meg is tilthatja a további foglalkoztatást, vagy kötelezheti a munkáltatót a szabálytalanság megszüntetésére. A munkáltatói igazolások valóságtartalmának, és az elszámolás számszaki megfelelőségének ellenőrzése azonban nem közigazgatási eljárást, hanem bírósági eljárást igényel.


Forrás: Munkaügyi ellenőrzés: mire számíthat, ha jönnek az ellenőrök? - HR Portál (hrportal.hu)

© 2024 munkabiztonsag-tuzbiztonsag.hu
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!