Munkavállalói elégedettség felmérés

2021.09.09

Munkavállalói elégedettség felmérést kell készítened, de nem tudod, hogyan kezdj hozzá? 

A Munkavállalók ergonómiai, pszichés megterhelésének felmérése kulcsfontosságú a hosszútávú egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés érdekében.
A Munkavállalók ergonómiai, pszichés megterhelésének felmérése kulcsfontosságú a hosszútávú egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés érdekében.

Így kezd hozzá a munkavállalói elégedettségméréshez

A cég méretétől, a rendelkezésre álló időtől és a büdzsétől függően többféle megoldás közül választhatsz.

Kisebb cég esetén érdemes fókuszcsoportos beszélgetéseket szervezned, ahol kollégáid szabadon megoszthatják véleményüket, ötleteiket. Ezzel a módszerrel gyorsabban felmérheted a helyzetet és a javaslatok megvalósításába is könnyebben be tudod vonni a munkatársaidat. Hátránya, hogy nem számszerüsíthetőek az eredmények, így ha a főnököd inkább adatalapon szokott dönteni, sokkal nehezebben fogod tudni meggyőzni a fejlesztések szükségességéről is.

Nagyobb cég esetén, érdemes inkább kérdőíves megoldást választanod. A kérdőívek előnye, hogy különböző skálák használatával számszerű adatokat fogsz kapni, ráadásul a szabadszavas válaszlehetőségeknél a kollégáid ugyanúgy el tudják mondani véleményüket. A módszer előnye, hogy a munkatársaktól csak 10 perc odafigyelést igényel, ráadásul bármikor kitölthetik a kérdőívet, viszont a szabadszavas válaszok átolvasása rengeteg időt vesz igénybe.

Mire kérdezzünk rá a munkatársi elégedettség felmérés során?

Igények és elégedettség

Értékeltesd a válaszadókkal, hogy mennyire elégedettek például a munkakörükkel, a juttatásokkal, a képzési lehetőségekkel, az előrelépés gyakoriságával, a teljesítményértékelés gyakoriságával és módjával, a közvetlen munkatársaik és a vezetőik kommunikációjával, a csapatmunkával és a mentoringgal. Kérdezz rá a rugalmas munkavégzési formákkal való elégedettségre is. Számos olyan tényező van, amelyek egyszerűen fejleszthetőek és jelentős hatással vannak az elégedettségre, még más faktorok fejlesztése költségesebb és hosszútávú tervezést igényel.

Ne felejtsük el, hogy a nem megfelelő vezetői stílus, a rossz munkakörnyezet vagy nem megfelelő eszközök, az előrelépés hiánya, a rossz munkatársi kapcsolatok és a rugalmatlan munkakörülmények is olyan tényezők, amelyek megnehezítik a dolgunkat, hiszen jelentős hatást gyakorolnak kollégáink mindennapi munkavégzésére, elégedettségére.

Kérdezzünk rá, miért választotta a céget!

Ez a kérdés segíteni fog a munkáltatói márka megalapozásában is, hiszen segítségével képet kapsz arról, hogy miért vagytok vonzó munkahely a potenciális munkavállalók körében.

Kommunikációs csatornákkal való elégedettség

A dolgozói elégedettség egyik legkritikusabb pontja a munkahelyi kommunikáció minősége, ezért érdemes rákérdezni, hogy munkavállalóink mit gondolnak az általunk használt csatornákról. Főleg most, hogy sokan jó ideje otthonról dolgozunk, egyre nehezebben viseljük a felesleges meetingeket vagy az ezredik online kávézást. Kérdezzük meg, hogy platformjaink támogatják-e a hatékony munkavégzést vagy épp rengeteg plusz időt és energiát igényel az információk keresgélése vagy épp redundanciája miatt. 


Forrás: hrportal.hu  Képforrás:unsplash.com


© 2024 munkabiztonsag-tuzbiztonsag.hu
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!