Tényleg felesleges a munkaegészségügy és az érdekegyeztetés?

2024.01.01

Sokan azt mondják, teljesen felesleges az évi egyszeri vérnyomásmérésről szóló munkaegészségügy, pedig ez is életet menthet – mondta a KlikkTV Szempontok című műsorában Kiss Balázs, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés kommunikációs munkatársa, aki szerint ez az irány visszavezet a "20-as, 30-as évekbe, a munkavállalók még jobban kiszolgáltatottak lesznek."

A kormány javaslata szerint eltörölnék a kötelező üzemorvosi vizsgálatot. "Önmagában ez a munkavédelmi lazítás erősen hat arra, hogy minél kevesebb felelőssége legyen a munkáltatónak" – hangsúlyozta Kiss Balázs. Hozzátette, ezelőtt 15-20 évvel még komoly biztosítékok voltak egy munkavállaló számára, és ezt 2012 óta folyamatosan verik szét. Az idén nem is ült össze az Országos Érdekegyeztető Tanács, ebből adódóan a szakszervezetek nem is tudják elmondani a munkáltatónak, jelen esetben az államnak, a véleményüket.

Kiss Balázs elmondta, a munkavédelmi törvényről ők is annyit tudnak, mint amennyi a sajtóban megjelent, mert társadalmi vitára nem bocsájtották, és meglepett mindenkit, hiszen még a munkáltatók is azt mondták, hogy ezt nem kérték.

"A munkavédelmi törvény kapcsán sokan mondják, hogy a betelepülő kínai állampolgárok, ázsiai cégeknek szóló könnyítés, de ezzel az a probléma, hogy ezek Magyarországra jönnek dolgozni, és nekik kellene alkalmazkodni a magyar törvényekhez, nem a kormánynak kellene hajlítgatni a törvényi előírásokat, hogy ezeknek a cégeknek kényelmesebb, könnyebb legyen."

Felhívta a figyelmet arra, hogy a törvény szerint elég a kezébe nyomni a leendő munkavállalónak a munkavédelmi oktatást tartalmazó dokumentumot, vagy elküldeni e-mailben, vagy csak egy linket és senki nem fogja ellenőrizni, hogy a munkavállaló elolvassa-e, megérti-e. 


Forrás: https://www.hrportal.hu/c/tenyleg-felesleges-a-munkaegeszsegugy-es-az-erdekegyeztetes-20231130.html

© 2024 munkabiztonsag-tuzbiztonsag.hu
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!