Veszélyes anyagok

2021.09.08

A veszélyes anyagok olyan folyékony, gáz vagy szilárd halmazállapotú anyagok, amelyek a munkavállalók egészségét vagy biztonságát veszélyeztetik - szinte minden munkahelyen előfordulnak. Európában munkavállalók milliói érintkeznek olyan vegyi vagy biológiai anyagokkal, amelyek ártalmasak lehetnek.

2000. évi XXV. törvény a kémiai biztonságról részletesen tájékoztat, hogy veszélyes anyagok és keverékek bejelentése milyen módon kell hogy megtörténjen.
2000. évi XXV. törvény a kémiai biztonságról részletesen tájékoztat, hogy veszélyes anyagok és keverékek bejelentése milyen módon kell hogy megtörténjen.

2015-ben az EU-ban dolgozó munkavállalók 17%-a számolt be arról, hogy a munkaidő legalább egynegyedében vegyipari termékeknek vagy anyagoknak van kitéve. Ez az arány 2000 óta gyakorlatilag változatlan. 15%-uk pedig arról számolt be, hogy füstöt, gőz vagy port lélegez be munkája során.

Néhány rendkívül veszélyes anyag - például az azbeszt vagy a poliklórozott bifenilek (PCB-k) - használata ma már tilos, vagy csak szigorú ellenőrzés mellett használható. Más potenciálisan ártalmas anyagokat azonban továbbra is széles körben használnak. A hatályos jogszabályok értelmében azonban az ezekhez az anyagokhoz kapcsolódó kockázatokat megfelelő módon kell kezelni.

Egészségügyi veszélyek

A veszélyes anyagokkal való munkavégzés az enyhe szem- és bőrirritációtól kezdve olyan súlyos egészségügyi problémákat is okozhat, mint például a születési rendellenesség és a rák. A hatások lehetnek akutak vagy hosszú távúak, és egyes anyagok kumulatív hatással járhatnak. A leggyakrabban előforduló veszélyek a következők:

  • Allergia
  • Bőrbetegségek
  • Daganatos betegségek
  • Termékenységi problémák és születési rendellenességek
  • Légzőszervi megbetegedések
  • Mérgezés

Egyes veszélyes anyagok biztonsági kockázatot, például tűz-, robbanás- vagy fulladásveszélyt jelentenek. Ráadásul a veszélyes anyagokra általában több is jellemző az említett tulajdonságok közül.

Forráskép: unsplash.com

© 2024 munkabiztonsag-tuzbiztonsag.hu
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!